Parlamentul Tinerilor 2014

Participanții la Parlamentul Tinerilor 2014În perioada 21 - 23 noiembrie 2014, Asociația Pro Democrația (APD), alături de Fundația Hanns Seidel - România și de Camera Deputaților, au organizat, la Palatul Parlamentului, a VI-a ediție a proiectului „Parlamentul Tinerilor”, simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului României, pe grupuri politice, comisii parlamentare, precum și în plen.  

La această ediție au fost selectați 122 de tineri, cu vârste între 18 și 25 de ani, care au trimis, în vederea participării, inițiative legislative proprii, redactate conform regulamentelor Comisiilor Parlamentare ale Camerei Deputaţilor stabilite de organizatori (Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale; Comisia pentru mediu și echilibru biologic; Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport; Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă).

Proiectul a debutat cu depunerea jurămintelor și cu sesiunea plenară ai cărei invitați speciali au fost: dna. Iuliana Iliescu – din partea Asociației Pro Democrația, dl. Daniel Seiberling  - directorul Fundației Hanns Seidel pentru România și Republica Moldova, dna. Raluca Ispir - deputat PNL, dl. Andrei Țăranu - Facultatea de Științe Politice și dna. Miruna Pantel - Centrul Filia.  

Parlamentul RomânieiTot atunci, tinerii au fost împărțiți în comisii - organizând, în cadrul acestora, alegeri pentru numirea președinților, a vicepreședinților și a secretarilor, în grupuri parlamentare și în partide politice (PSD, PNL, PDL, PC și UDMR), dezbaterile ulterioare fiind susținute potrivit fiecărei ideologii.  

Printre inițiativele care au primit vot pozitiv în plen se număra:  
1. Proiect de lege împotriva distrugerii pădurilor;
2. Proiect de lege privind ONG-urile și facilitarea activităților din instituțiile publice cu specific educațional și cultural;
3. Proiect de lege privind implementarea sistemului Montessori în învățământul românesc;
4. Proiect de lege privind prevenirea și combaterea plagiatului în învățământul superior;
5. Proiect de lege privind crearea Poliției pădurii
6. Proiect de lege privind modificarea Legii 571/2003, privind Codul Fiscal;
7. Proiect de lege care prevede voucherul cultural.

Astfel, la finalul celor trei zile, tinerii au avut ocazia de a înțelege importanța, rolul și funcțiile Parlamentului în cadrul celorlalte instituții democratice, de a se familiariza cu doctrinele partidelor politice parlamentare și, nu în ultimul rând, de a-și forma o viziune  practică asupra activității parlamentare.

Filtre arhiva