Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine

timthumbssProiectul "Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine" s-a desfășurat în perioada februarie -€“ decembrie 2014 și a avut ca obiective principale creșterea gradului de informare a tinerilor privind fenomenul de corupție în România și consecințele negative asupra societății, încurajarea unei atitudini de intoleranță în privința corupției și stimularea participării tinerilor în acțiuni de prevenire.  

Începând cu luna Februarie, au avut loc primele întâlniri în vederea planificării modului concret de implementare a proiectului, urmate de distribuirea primelor materiale informative în licee și universități, cu scopul de a selecționa, în baza unor criterii clare, tinerii implicați în organizare.  

Astfel, în luna februarie, a avut loc, la Cluj, primul training, care a avut ca obiective pregătirea și informarea tinerilor în legătură cu misiunea Direcției Generale Anticorupție, atât ca funcționare generală, cât și în cadrul proiectului, familiarizarea acestora cu noțiunea de infracțiuni de corupție și pedepsele aferente, dar și însușirea modalităților prin care aceștia urmau să comunice publicului toate informațiile.   

labirint anticoruptie 02092014Au avut loc, de asemenea, dezbateri privind cazuri de corupție, prezentate de reprezentanți ai DGA, care au condus la o mai bună înțelegere a subiectului, înțelegere confirmată de proba practică, prin care participanții au desfășurat, în liceele din orașele de domiciliu, cel puțin 3 sesiuni informative, cu ajutorul reprezentanților locali ai DGA. Astfel, informațiile au fost diseminate la nivelul a cel puțin 1000 de tineri.   

Mai mult decât atât, pornind de la activitatea din licee, a fost organizat un workshop pentru stabilirea designului fiecărui material utilizat și distribuit în campanie (flyere, chestionare, postere, tricouri etc.)  

Pe data de 30 Mai, alături de DGA și Poliția Rutieră, a avut loc prima acțiune de stradă din  București, constând în informarea șoferilor în legătură cu gravitatea și consecințele faptelor de corupție în contextul evitării amenzilor rutiere.

Următoarea acțiune de proporții, "€œLabirintului Anticoruptie”, s-a desfășurat în perioada iulie - septembrie, în 12 orașe din România și a implicat peste 2700 de cetățeni. Practic, activitatea a constat în amplasarea unui labirint în interiorul căruia trecătorii și-au consolidat cunoștințele despre corupție, au răspuns unui chestionar și au descoperit instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru sesizarea faptelor de corupție.  

10655210 934243113253402 6417000912071307442 oÎn București, printre invitații speciali, s-au numărat dl. Daniel Seiberling, directorul Fundației Hanns Seidel pentru România și Republica Modova, reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova, dar și din partea Ministerului Tineretului și Sportului din Moldova.  

Nici ziua de 9 decembrie, Zi Internațională Anticorupție, nu a fost trecută cu vederea, în incinta Afi Palace Cotroceni fiind organizată o acțiune de informare, pornind de la desenele cu aceeași temă, ale elevilor de la liceul Tonitza.
 

Filtre arhiva