“Memoria suferinței” - TIFF

memoria suferintei siteÎntre 29 mai și 7 iunie 2015, în incinta Cercului Militar Cluj-Napoca, a fost prezentată, sub egida celui mai mare festival de film din România - Transilvania International Film Festival (TIFF), secțiunea “Dupa 25 de ani”, expoziția cu tema “Memoria suferinței”, realizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană și de Fundația Hanns Seidel România.
 
În ceea ce privește obiectivul urmărit prin organizarea expoziției, putem spune că se leagă, într-o manieră inedită, de importanța evenimentelor recente din istoria României, de modul în care ne putem schimba - ca societate - ținând cont de greșelile trecutului, dar și de necesitatea unei sinteze care să anime curiozitatea publicului în domeniul experienței carcerale sub imperiul unui regim criminal.

Expoziția propune, astfel, un concept modern, bazat pe perspective, dar mizează și pe curiozitatea publicului modern de a interacționa cu ea. Cele 27 de panouri reprezintă chipurile a 27 de foști deținuți politici din România comunistă, fiind privite din apropiere, însă, concomitent, alcătuiesc trei cuvinte care se împletesc într-un mesaj universal valabil pentru orice privitor:  SUFERINȚĂ, REZISTENȚĂ, MÂNTUIRE.
 
119213 1 CopyAlegerea figurilor expuse nu a fost nici ea întâmplătoare, întrucât povestea fiecărui fost deținut politic se leagă de cuvântul pe care îl formează. Spre exemplu, toți cei ale căror figuri formează “REZISTENȚĂ”, au fost membri ai grupurilor de rezistență anti-comunistă sau lideri ai mișcărilor împotriva regimului.  

Unicitatea expoziției constă, însă, și în redarea destinului fiecărui personaj, fără a încărca figurile expuse. Prin intermediul unui cod QR, publicul poate deschide cu ușurință, în mediul online, o secțiune specială dedicată expoziției, în cadrul căreia pot vizualiza imaginile complete la rezoluție mare, cât și informații legate de parcursul vieții fiecăruia, incluzând experiența carcerală. 

 

Filtre arhiva