Parlamentul Tinerilor - 2015

principalaVineri, 6 noiembrie 2015, s-a dat startul celei de-a VII-a ediții a Parlamentului Tinerilor, organizată anul acesta de Fundația Hanns Seidel România, alături de Asociația Pro Democrația (APD), Camera Deputaților, în parteneriat cu Institutul Qvorum și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna.

Scopul programului, în ansamblul său, a fost acela de a oferi tinerilor posibilitatea înțelegerii importanței, rolului și funcțiilor Parlamentului în cadrul celorlalte instituții democratice, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice parlamentare și crearea unei viziuni practice asupra modului real de desfășurare a activității parlamentare.

Păstrând fizionomia tradițională a simulării procesului decizional din cadrul Parlamentului României pe grupuri politice, comisii parlamentare, precum și în plen, Parlamentul Tinerilor, ediția 2015 a reunit tineri din România și din Republica Moldova sub același deziderat – asumat prin jurământul de început de mandat.  

12193613 1030033240394983 1159768425999968857 nLa ceremonia de deschidere au participat invitați precum Cristian Pîrvulescu, Președinte de Onoare Asociația Pro Democrația, Eduard-Ciprian Petcu, Director Fundația Hanns Seidel-România, Claudia Boghicevici, deputat PNL, Simona Bucura Oprescu, deputat PSD, Daniel Gheorghe, deputat PNL, Codru Vrabie, Funky Citizens și Anca Agachi, Delegat de Tineret al României la ONU, fiecare dintre ei subliniând, în discursurile și intervențiile lor, importanța practicilor democratice și a instituțiilor democratice, a egalitătii de șanse și a implicării active a tinerilor în comunitătile lor.  

A existat, așa cum era de așteptat - atât în privința participanților, cât și a invitaților, un important element de coeziune, care s-a axat, în cea mai mare măsură, pe nevoia impetuoasă a tinerilor de schimbare.  
 
Astfel, după o deschidere care le-a inspirat poftă de muncă noilor deputați, aceștia s-au îndreptat către sălile grupurilor parlamentare, unde peste cincisprezece inițiative legislative se cereau dezbătute.

12235090 1030035907061383 2293682203021148590 nDupă o zi petrecută în în acest fel, tinerii deputați au fost invitați să își etaleze cunoștințele juridice și de specialitate pe domenii ca Agricultură, Politică Externă, Drepturile Omului și Muncă și Protecție Socială - provocare la care au răspuns cu brio.

Rezumatul ultimei zile reflectă succesul unei ample dezbateri în plen a legilor de pe ordinea de zi, detalii și mărturii ale participanților cu privire la toate etapele proiectului, fiind puse la dispoziție prin intermediul publicației interne “Vocea Tinerilor Parlamentari”.

Un articol al Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien despre Parlamentul Tinerilor 2015, aici.

 


   
   
 
 
 
 
 

Filtre arhiva