Solidaritatea este superlativul libertății

12246977 1031268923604748 752540114261753939 nUn sfert de secol se împlinește astăzi, 15 noiembrie 2015, de la intrarea Alianței Civice în viața publică a României prin marele miting de sute de mii de persoane, desfășurat în același timp în principalele orașe ale tării.  

Cu acest prilej, al celor 25 de ani de la 15 noiembrie 1990, Fundația Hanns Seidel România, alături de Academia Civică - fundația moștenitoare și continuatoare a destinului Alianței Civice, a organizat sâmbătă, 14 noiembrie, o reuniune omagială de excepție a Alianței Civice, cu sprijinul Ateneului Român, în holul căruia a fost desfășurat evenimentul.  

12208772 1031269373604703 7403012151415762963 nProgramul fost deschis de doamna Ana Blandiana, președinte Fundația Academia Civică și de domnul Eduard-Ciprian Petcu, director Fundația Hanns Seidel România, cuvântul de bun venit fiind completat de discursuri ale domnilor Mihai Şora, în vârstă de 99 de ani, Romulus Rusan sau Petre Mihai Băcanu. O altă prezență care a încununat evenimentul a fost cea a Excelenței Sale, ambasadorul Germaniei la București, domnul Werner Hans Lauk.

Asociate prezentării despre modul în care a luat ființă Alianța Civică au fost și proiecția unui scurt metraj semnat Lucia Hossu-Longin,” Alianță Civică – Nu putem reuși decât impreună!” alături de o expoziție dedicată mitingurilor Alianței.

12243077 1031268763604764 7530498875286112465 nMomentul cel mai important al zilei, închinat acestei aniversări, a fost lansarea volumului „Solidaritatea este superlativul libertății”, reflectând o privire retrospectivă - pe cât de nostalgică, pe atât de complexă - asupra istoriei primei și celei mai mari organizații a societătii civile din România ultimului sfert de secol.

Pe tot parcursul evenimentului, emoțiile și-au spus cuvântul pentru mare parte a publicului – atât trăitor al momentului noiembrie ’90, cât și pentru restul, care nu putea rămâne impasibil sub ecoul versurilor lui Cristian Pațurcă,  
 “Mai bine haimana,  
 Decât trădător,  
 Mai bine huligan,  
 Decât dictator,  
 Mai bine "golan",  
 Decât activist,  
 Mai bine mort,  
 Decât comunist” .

Într-un articol dedicat reuniunii de sambată, Evenimentul Zilei citează:

„Alianța Civică a tins spre cu totul altceva, jucând, mai ales în primii ani după 1989 și în noi forme până astăzi, un rol fără seamăn în celelalte țări postcomuniste. S-a născut din decepția teribilă resimțită de reprezentanți ai intelectualității, ai vechilor elite politice și ai victimelor comunismului care porniseră imediat după decembrie 1989 să pună umărul pentru repunerea în valoare a idealurilor democratice suprimate pe timpul dictaturii. Speraseră că odată cu căderea regimului Ceaușescu s-au debarasat și de sistemul comunist, dar au realizat cel târziu în urma mineriadei din iunie 1990, că de fapt dictatura național-comunistă a lui Ceaușescu fusese înlocuită cu un regim autoritar cu o față mai umană, dar în schimb întoarsă spre Est. În condițiile în care toate pârghiile vieții politice și economice au fost acaparate de autorii loviturii de stat, arogându-și o legitimitate revoluționară, Alianța Civică, mizând pe activizarea societății civile, a jucat timp de câțiva ani rolul de opoziție fundamentală în sistemul politic post-revoluționar din România” - Ana Blandiana.

Nici volumul lansat in cadrul evenimentului nu a fost ocolit de opinii in sfera online, Cristian Pătrăşconiu descriind, pe platforma Lapunkt.ro:

"Cartea este un foarte important document de istorie. Dar şi o admirabilă colecţie de mărturii – literatura confesională (la temă, desigur) este bine acoperită în economia acestui proiect editorial. Ca document de istorie, cartea este în cel puţin două sensuri un ghid – pe de o parte: statistic, cronologic, cantitativ, faptic; pe de altă parte: e o busolă morală. Fiindcă sensul acţiunilor pe care a pariat Alianţa Civică mergeau, cum subliniam şi mai sus, spre democraţie liberală, spre Vest, spre normalitate, spre lumea visată decenii de-a rîndul de mulţi români [...]."

 

 

 


 
 

Filtre arhiva