Importanța dezvoltării regionale pentru viitorul României

19 novInstitututul European din România a găzduit, pe data de 19 noiembrie 2015, conferința “Importanța dezvoltării regionale pentru viitorul României”. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Studii Populare, Fundația Hanns Seidel România și Institute of Local Development și a fost ocazionat de lansarea unui policy brief, prezentând o abordare integrată asupra procesului de dezvoltare regională în România.

În cadrul dezbaterii moderate de domnul Răzvan Orășanu au fost invitați domnul Grațian Mihăilescu, domnul Dan Cărbunaru, doamna Gabriela Drăgan, domnul Wienfried Senker și domnul Radu Magdin.

Abordarea documentului redactat de domnul Grațian Mihăilescu surprinde, în prim plan, factorii care influenţează întregul proces, factori ce ce ţin de absorbţia fondurilor europene, planificarea şi managementul acestora, descentralizarea administrativă şi financiară, de funcţionarea guvernanţei multi-nivel în România, de capacitatea administrativă a instituţiilor regionale (CJ-uri) locale (primării) de a atrage fonduri europene şi de stat, dar şi investiţii. Au fost, de asemenea, analizate trei programe importante pentru procesul de dezvoltare regională, respectiv POR, POCU, POSCCE.

Reforma administrației şi  teritorială trebuie realizată în viitor tocmai pentru a responsabiliza decidenții de la nivel local şi regional. Este nevoie de mai multă transparență şi expertiză la nivel local şi regional, de parteneriate şi de o europenizare a administrației publice românești pentru ca aceasta să devină mai competentă şi mai colaborativă cu celelalte sectoare (societatea civilă, sectorul academic şi business).

Modelul polonez de succes apare în policy brief în diferite analogii, tocmai pentru a evidenţia faptul că unele măsuri de management ale fondurilor UE, puteau fi realizate după acest model de bune practici la nivel european.

Metodologia de cercetare folosită în acest policy brief este una calitativă tocmai datorită acestei abordări integrate şi multi-disciplinare (ştiinţe politice, studii europene, economie, sociologie), dar sunt folosite şi date cantitative pentru a sublinia importanţa fondurilor europene în procesul de dezvoltare regională.

În document sunt prezentate, la final, recomandări generale care pot avea un impact direct asupra coordonării fondurilor europene și, implicit, asupra procesului de dezvoltare regională.

Cei interesați pot solicita studiul amintit (disponibil în limba română) la Institutul de Studii Populare, pe adresa office@isp.org.ro.

Aspecte din cadrul conferinței: (Sursa: Epochtimes România)

http://epochtimes-romania.com/news/ce-ar-putea-face-romania-pentru-o-buna-dezvoltare-regionala---240810

http://epochtimes-romania.com/video/gabriela-dragan-ier-absorbtia-fondurilor-europene-nu-trebuie-sa-fie-un-obiectiv-in-sine---1113

http://epochtimes-romania.com/video/wienfried-senker-senatul-romaniei-ar-putea-fi-transformat-intr-o-camera-regionala---1112

Filtre arhiva