Cenzura în perioada comunistă

20160205 132800Fundația Hanns Seidel România, Fundația Academia Civică și Institutul de Studii Populare, au organizat vineri, 5 februarie 2016, la Biblioteca Națională a României, dezbaterea publică “Cenzura în perioada comunistă”.

Conferința s-a axat pe prezentarea modalităților aplicate de autorități în perioada comunistă pentru controlarea tuturor informațiilor și opiniilor. Cenzura a avut ca scop obținerea controlului total și impunerea ideologiei partidului, în așa fel încât cetățenii, neavând surse de informare reale, au fost supuși unei îndelungate operații de spălare a creierului.

Despre toate acestea, au susținut discursuri: doamna Ana Blandiana, scriitoare (autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi) și luptătoare pentru libertate civică din România, doamna Emilia Șercan, jurnalist de investigaţii, lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti și autoare a cărţii "Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă", și domnul Alexandru Călinescu, istoric literar, critic literar și publicist român, fost disident.  

20160205 140344La conferința moderată de Răzvan Orășanu, Directorul Executiv al Institutului de Studii Populare, au luat parte peste 125 de persoane, printre care: studenți, reprezentanți ai societății civile și ai câtorva ambasade, incluzând Ambasada Rusiei la București, profesori universitari, scriitori și jurnaliști.

 

Mulţumită "The Epoch Times România", discursul doamnei Emilia Șercan poate fi urmărit aici.

Filtre arhiva