Întâlnirea generațiilor în istoria orală

29Fundația Hanns Seidel România, în parteneriat cu Asociația Culturală Agora Unit, au organizat anul trecut, la Timișoara, proiectul “Întâlnirea generațiilor în istoria orală: istoria trăită – istoria povestită”, proiect sprijinit, de asemenea, de Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran” Timișoara, de Inspectoratul Şcolar Județean Timiș și de Biblioteca Județeană Timiș.  

Axându-se pe metodologia scrierii istoriei orale și valorificarea acesteia prin interviuri, proiectul a fost dedicat elevilor din șapte licee din Timișoara (incluzând elevi din clasele profesionale după sistem dual german): Colegiul Național Bănățean, Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I”,  Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”, Liceul Teoretic Jean-Louis Calderon și Liceul Teoretic Nikolaus Lenau

Atunci, in lumina cunoștințelor nou dobândite în domeniul istoriei orale, au fost create șapte grupuri, fiecare dintre acestea fiind coordonate de un cadru didactic, echipele astfel constituite având de realizat, până în primăvara anului 2016, un proiect de istorie orală, bazat pe experiența interviurilor și a transcrierilor.  

14Ne-am reîntâlnit, așadar, de data aceasta, la Oravița, între 7 și 8 mai, pentru a ne bucura împreună de succesul proiectelor realizate de elevii din Timișoara, în cadrul cărora au fost abordate teme precum: "Povestea familiei - poveștile bunicilor", "Deportări în Basarabia", "Deportarea în Bărăgan", "Distracția în timpul regimului comunist" - o paralelă "atunci" vs. "acum", "Meserii și școli profesionale" - raportare la trecut, "Revoluția din 1989".
 
Au participat la proiecte, prin interviurile acordate elevilor, doamna Smaranda Vultur, care a creionat imaginea Evenimentelor din 1989, fostul director al Liceului de Industrie Alimentară, instituție în legătură cu care a fost realizată o paralelă "trecut - prezent", dar și Directorul Institutului de Istorie Orală de la Cluj, dl. Doru Radosav, care a adresat, în cadrul interviului său, un mesaj pentru generația tânără: „Să vă iubiți pe voi. Iubirea de sine este cea mai importantă, cel mai important mesaj pe care trebuie să îl primiți.”
 
Pe perioada întregului eveniment, ne-am bucurat și de prezența unor invitați speciali, precum dl. viceconsul Siegfried Geilhausen și soția sa, Geraldine Geilhausen.
 
După prezentarea rezultatelor propriilor cercetări, elevii au avut ocazia să cunoască mai bine istoria Banatului: au mers cu trenul pe traseul istoric Anina - Oravița, au vizitat farmacia Knoblauch și Teatrul Vechi din Oravița, locație în care a avut loc o și oră de istorie a Banatului - parcursul istoric și minoritățile acestei regiuni fiind subiectele principale ale cursului.  
 
13Astfel, pe lângă familiarizarea tinerilor cu istoria orală, pe lângă învățarea unor metode de interviu și metodologie aplicată / tehnici aplicate în istoria orală și apropierea tinerilor de istorie în general și de istoria orală, în special, putem spune, cu bucurie, că în 2016 am adăugat pe lista de obiective ale proiectului “Intalnirea generațiilor în istoria orală: istoria trăită – istoria povestită” cunoașterea trecutului îndepărtat sau recent al Banatului de către tineri și crearea unei punți de legătură între generații!
 
 

Filtre arhiva