Jurnal din vremuri de război - o încadrare istorică

DSC 3226În primăvara anului trecut, Fundația Hanns Seidel-România, în parteneriat cu Asociația Creștin Democrată România de Mâine și cu Fundația Corneliu Coposu, lansau traducerea în limba germană a lucrării de interes istoric "Jurnal din vremuri de război" („Journal aus den Zeiten des Krieges”), aparținând seniorului Corneliu Coposu. În cadrul lucrării, Corneliu Coposu, secretar politic și apropiat al lui Iuliu Maniu, consemna evenimente la care a luat parte alături de mentorul său, dar și intamplări și momente cruciale din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

DSC 3264Anul acesta, am putut privi cartea ca pe un bun prilej pentru elevii clasei a XII-a de la Secția specială a Colegiului German "Goethe" de a se documenta cu privire la o serie de subiecte legate de "România în al II-lea Război Mondial". În acest fel, a luat naștere proiectul "Jurnal din vremuri de război - o încadrare istorică", susținut de Fundația Hanns Seidel România, alături de Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană.

În cadrul acestuia, organizatorii au impărtit participanții pe grupe, fiecare având de realizat, sub îndrumarea istoricului Lucian Vasile și a profesorului Robin Meyer-Adams, câte un proiect adaptat următoarelor subiecte:  
 -România în cel de-al Doilea Război Mondial-nivel istoric-militar;
 -Antonescu și populația României;
 -Opoziția din interiorul României-conflicte, obiective, rezultate; 
 -Conceptul economic al lui Madgearu și conflictul cu Germania; 
 -Relațiile Germania-România în timpul războiului-din perspectivă germană; 
 -Rolul etnicilor germani în conceptul Germaniei naziste; 
 -Partidul comunist în România 1939-1945.
    
DSC 3308Pe 2 iunie 2016, am asistat, așadar, în sala de festivităti a Liceului German „Goethe” din București, la prezentarea unor proiecte remarcabile, realizate pe tot parcursul celui de-al doilea semestru al anului școlar 2015/2016.  
Imagini surprinse în cadrul prezentărilor pot fi vizualizate în galeria de mai jos.   
    
Mulțumiri: Prof. Robin Meyer-Adams, profesor de istorie la Secția Specială din cadrul Colegiului German Goethe și istoricului Lucian Vasile, care a analizat rezultatele lucrărilor, i-a ajutat pe elevi să inteleagă mai bine evenimentele din perspectivă romanească și i-a îndrumat pe tot parcursul proiectului.  

Filtre arhiva