"Labirintului Anticorupție" 2016

14317440 1326557757355267 2102610382242853623 nAșa cum am promis, sub cupola proiectului „Plăteste Zero pentru ce ți se cuvine”, coridoarele "Labirintului Anticorupție" au cuprins, și anul acesta, orașe precum Suceava, Târgoviște, Giurgiu, Zalău sau Miercurea-Ciuc, îmbogățindu-se, de fiecare dată, cu întâlniri ale reprezentanților administrației publice, mass-mediei și societății civile, sub forma meselor rotunde.
 
Pe 12 și 13 septembrie, Asociația ProDemocrația, Direcția Generale Anticorupție și Fundația Hanns Seidel România au deschis pentru târgovișteni porțile Labirintului Anticorupție, în cadrul căruia cetățenii care au participat la eveniment au avut ocazia să se informeze despre ce este corupția, unde poate fi sesizată o faptă de corupție, care sunt instrumentele pe care le au la îndemână cetățenii și, cel mai important, cum să acționeze și să sprijine instituțiile care se ocupă de prevenirea și lupta împotrivă corupției.  
 
14369905 1324862984191411 26169290040824973 nLa Giurgiu, pe 15 septembrie, am marcat, așa cum se cuvine, Ziua Internațională pentru Democrație, oferind tinerilor participanți giurgiuveni perspectiva unei educații "altfel" - educația anticorupție. Axându-se pe activități non-formale, precum parcurgerea Labirintului sau completarea chestionarelor, evenimentul a atras peste 150 de participanți, bucurându-se, de asemenea, de sprijinul reprezentanților instituțiilor publice locale, printre care primarul Giurgiului - domnul Nicolae Barbu, domnul Laurențiu Țintea - subprefect de Giurgiu și vicepreședintele Consiliului Județean - domnul Vasile Andronache, care au luat cuvântul în cadrul mesei rotunde cu tema "Prevenirea corupției - drumul spre integritate".
 
14368842 1326550634022646 3405518537270989467 nO surpriză plăcută am avut și pe 20 septembrie, la Zalău, unde, în pofida ploii, peste 300 de participanți au străbătut cu interes Labirintul Anticorupție, stabilind, astfel, un prim record pentru anul 2016. Evenimentul s-a bucurat, și de această dată, de toată deschiderea autorităților locale reprezentate de domnul Ionel Ciunt, Primar al Zalaului, dar și a Parchetului Sălaj, prin participarea domnului Crin Nițu Bologa - Prim procuror.  

La Miercurea Ciuc, pe 22 și 23 septembie, ne-am bucurat să avem alături de noi voluntari de la Colegiul Național Octavian Goga, dar și experți în domeniul justiției și al administrației publice, precum doamna Lucia Airinei - Prim Procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita sau domnul Jean-Adrian Andrei - Prefectul Județului Harghita, ambii nuanțând importanța educației anticorupție începând încă din școală și încurajând participanții să se alăture campaniei sau să inițieze campanii proprii.

Spre final, ne-am oprit la Arad, unde, pe 14 noiembrie, am discutat, în cadrul mesei rotunde cu tema "Prevenirea corupției - drumul spre integritate", despre prevenirea corupției prin educație, despre acțiunile întreprinse la nivel local și despre exemplele de bună practică preluate și replicate în comunitate. Alături de noi, printre reprezentanții structurilor locale, ai societății civile și mass media, au fost domnul Octavian Melintescu - Director General Adjunct al Direcției Generale Anticorupție și comisar-șef de poliție, domnul Cosmin Valentin Pribac - Prefect de Arad, domnul Ovidiu Marius Miclea - Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad și domnul Călin Bibart - Viceprimar de Arad. A doua zi petrecută în Arad, 15 noiembrie, s-a dovedit a fi la fel de fructuoasă, peste 150 de arădeni răspunzând provocării noastre de a parcurge Labirintul Anticorupție, amplasat în Mall Atrium.

Pe 17 noiembrie a avut loc ultima dezbatere din seria celor șapte pe tema ''Prevenirea corupției-drumul către integritate'',în cadrul căruia au luat cuvântul domnul Gheorghe Barbarasa - secretarul Consiliul Județean Dolj, domnul Sorin Răducan - prefectul județului Dolj, domnul Mihail Genoiu - viceprimarul Craiovei, domnul Ion Spiridon - șeful DIICOT Craiova și domnul Octavian Melintescu - drectorul general adjunct Direcția Generală Anticorupție.

Pe 18 noiembrie "Labirintul Anticorupție" făcut o ultimă oprire pe anul 2016, la Craiova, în Mall Electroputere Parc, unde peste 200 de craioveni au acceptat provocarea de a se informa și de a afla mai multe despre instrumentele pe care le au cetățenii și pe care le pot folosi în prevenirea corupției.

Detalii și agenda completă pot fi vizualizate pe site-ul oficial al Asociatiei Pro Democratia.
 
 

Filtre arhiva