Lansare de carte: Întâlnirea generațiilor în istoria orală

DSC 3635S-au apropiat de poveștile Banatului. Au creat nebănuite legături între generații și au învățat de la specialiști cum să descopere, să noteze și să dea mai departe istoriile personale din spațiul în care trăiesc. Este vorba despre 40 de elevi din șapte licee timișorene (Colegiul Naţional „C.D.Loga”, Colegiul Naţional „Bănăţean”, Liceul „J.L. Calderon „ Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara, Liceul Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I”, Colegiul Tehnic „Ion I.C.Brătianu”), tineri care au participat la proiectul “Întâlnirea generațiilor în istoria orală: istoria trăită – istoria povestită”.

Rezultatul muncii lor se regăsește într-un volum intitulat întocmai “Intâlnirea generaţiilor în istoria orală”, a cărui lansare, organizată de Fundația Hanns Seidel România, în parteneriat cu Asociația Culturală Agora Unit, a avut loc joi, 24 noiembrie, în sala Studio Art a Casei Artelor din Timișoara, în prezența elevilor autori și a profesorilor coordonatori.

DSC 3611Despre carte și însemnătatea istoriilor consemnate a vorbit, la lansare, prof. Brîndușa Armanca. Momentul s-a bucurat de participarea Excelenţei sale Dl. Werner Hans Lauk, Ambasador al Germaniei la București, a D-lui Daniel Seiberling, Director Regional al Fundației Hanns Seidel pentru România, Ucraina și Republica Moldova, a Consulului Germaniei la Timișoara, Dl. Rolf Mahrun, a D-lui Ioan Fernbach, Președintele FDGR - Banat și a D-lui Ovidiu Gant, deputatul minorităţii germane în Parlamentul României.

DSC 3571“Proiectul a fost unul extrem de interesant și provocator deopotrivă pentru copii și coordonatorii lor. Elevii au avut parte de o experiență inedită pentru ei: au învățat ce înseamnă istoria orală, cum se ia și mai apoi cum se transcrie un interviu. Interviurile au avut ca tematică: “deportarea în Bărăgan”, „deportarea la muncă forţată în U.R.S.S.”, „povești de viaţă”, „amintiri din Timișoara”, „școala în trecut”, „Revoluţia din 1989”. – ne-a povestit Simona Hochmuth, coordonator al volumului.

 

Broșura poate fi descărcată pe hss.ro, accesând secțiunea "Media" sau, direct, de aici.

Filtre arhiva