Lansare "Întâlnirea Generațiilor în istoria orală (2)"

Coperta 1 1 page 001Parteneriatul româno-german în regiunea Banat are o lungă tradiție, concentrându-se, în ultimii douăzeci de ani, pe domenii precum educația, cultura sau economia. De aici, succesul unei largi palete de colaborări româno-germane a inspirat, anul acesta, organizarea primei ediții a Zilelor Culturii și Economiei Germane în Banat, inițiativă a Consulatului Republicii Federale Germania la Timișoara.

Într-un asemenea cadru festiv, pe data de 30 mai 2017, la sediul Fundației Triade din Timișoara, a avut loc și evenimentul de lansare a cărții "Întâlnirea Generațiilor în istoria orală (2)", rezultat al proiectului cu același nume, desfășurat în noiembrie 2016 de Asociația Culturală Agora Unit, cu sprijinul Fundației Hanns Seidel - România.

Lansarea s-a bucurat de prezența doamnei Simona Hochmuth – președinte Asociația Culturală Agora Unit și de cea doamnei Smaranda Vultur – scriitoare și doctor în filologie, ambele împletind cu măiestrie, în discursurile dumnealor, elementele definitorii ale proiectului, pentru a efectua, împreună, o concisă radiografie a lucrării: cartea reprezintă rodul muncii a peste 50 de elevi din liceele timișorene, participanți la ediția a II-a a proiectului care a avut ca temă tocmai acest mod de abordare a istoriei - oralitatea, iar ca scop - cunoașterea trecutului îndepărtat sau recent al Banatului de către tineri și crearea unei punți de legătură între generații.

P1260094Prima parte a lucrării conține fragmente de conferință, discursuri și impresii de la lansarea ediției I, la care au luat cuvantul personalități din domeniul culturii, dar și din sfera politică, în timp ce partea a doua cuprinde fragmente ale interviurilor luate de elevi unor persoane pe care le-au identificat ca fiind reprezentative prin experiența de viață. A fost respectată metotologia scrierii și prezentării istoriei orale, domeniu ale cărui taine au fost descoperite de elevi în cadrul workshopurilor organizate în noiembrie 2016, iar interviurile rezultante au abordat teme precum: viața cotidiană în timpul comunismului, consecințele evenimentelor istorice (Holocaustul, deportările), credința și sprijinul pe care aceasta îl oferă în momentele de criză ale istoriei, importanța pasiunii în exercitarea profesiei.

P1260089O astfel de prezentare a cărții "Întâlnirea Generațiilor în istoria orală (2)" a avut loc și la Brebu Nou, două săptămâni mai târziu, pe 17 și 18 iunie, în centrul căreia au fost, de această dată, chiar protagoniștii (și, totodată, animatorii) proiectului: elevii autori. Aceștia au vorbit despre substanța interviurilor, dar și despre modul propriu-zis în care au înțeles să pună în practică informațiile asimilate, despre provocările pe care le-au întâmpinat pe parcursul pregătirii lucrărilor sau despre efectiva desfășurare a interviurilor, presărată cu momente încărcate de profunzime, suspans sau chiar umor. Totodată, în cadrul prezentării de la Brebu Nou, le-a fost alături și domnul conf. univ. dr. Walter Kindl, care a expus, în același timp, o perspectivă diferită a demersului elevilor, aceea a persoanei intervievate.

Lucrarea poate fi consultată pe hss.ro, la secțiunea "Media" sau, direct, de aici.

Filtre arhiva