"Memoria suferinței" la Oradea

crisana Expo Oradea Afis A3Expoziția "Memoria suferinței", realizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană și de Fundația Hanns Seidel-România, a ajuns la Oradea, unde va fi disponibilă publicului vizitator al Cetătii Oradea în corpul de clădiri K, începând cu data de astăzi, 22 decembrie.

Tot astăzi, Cetatea Oradea a devenit și gazda vernisajului expoziției "Rezistentă și represiune în Bihor", realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). În cadrul evenimentului de lansare, printre invitați și organizatori, au vorbit publicului domnul Alin Mureşan (director general IICCMER), domnul Lucian Silaghi (AFDPR Bihor), domnul  viceprimar Huszár István si doamna Cristina Puscaş (Asociaţia "Cei 40 de mucenici").

În ansamblul său, proiectul se axează pe amenajarea, în cadrul Cetății Oradea, a unei expoziţii permanente, cu rol de memorial, pe tema represiunii din zona Bihorului în perioada comunistă. Locul a fost ales de organizatori întrucât Cetatea a fost folosită, după 23 august 1944, şi ca lagăr de internare şi triere a mai multor categorii de oameni devenite incomode pentru forţele pro-comuniste.

Astfel, celulele din subsolul uneia dintre clădirile Cetăţii conţin, într-o primă etapă a proiectului, cele două expoziţii: patru celule au fost amenajate ca o avanpremieră a expoziţiei permanente despre represiunea din Bihor, celelalte şase adăpostind o expoziţia-soră, "Memoria suferinţei", realizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel România.

Mai mult decât atât, vizitatorii pot afla detalii despre principalele locuri de represiunea din zona Bihorului (Penitenciarul Oradea, sediile Securităţii din judeţ şi Lagărul de internaţi), dar şi despre organizaţiile de rezistenţă anti-comunistă din Bihor şi despre numeroşi foşti deţinuţi politici.

Detalii şi pe www.crisana.ro.

Filtre arhiva