Dezbaterea publică: Metode alternative de votare

20160126 124528Institutul de Studii Populare, alături de Fundația Hanns Seidel România şi în parteneriat cu Centrul pentru Studiul Democrației, au organizat, pe data de 26 ianuarie 2016, la sediul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, o dezbatere publică pe tema metodelor alternative de votare.

Cu ocazia dezbaterii, organizatorii au amintit faptul că, odată cu trecerea de la democraţia directă la democraţia reprezentativă, votul a devenit cel mai important mecanism prin care cetăţenii pot să îşi exercite dreptul de a influenţa politicile publice şi direcţia generală a ţării. De aceea, modalităţile specifice prin care acest drept se exercită au devenit fundamentale, acestea trebuind să asigure un echilibru între accesibilitate, secret al votului, transparență a procesului electoral și costuri rezonabile.

20160126 125357În cazul unei ţări precum România, unde o parte substanţială a cetăţenilor trăiesc în afara graniţelor, această problemă devine şi mai presantă, drept care Fundația Hanns Seidel încurajează în anul 2016 propagarea metodelor alternative de votare, în special votul prin corespondență.

Printre invitați, s-au numărat: domnul Răzvan Orășanu, Director Executiv al Institutului de Studii Populare și moderator în cadrul evenimentului, reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, precum domnul George Jiglău, doamna Laura Bretea, domnul Toma Burean și domnul Gabriel Bădescu, dar și domnul Daniel Buda, Europarlamentar.  

Conferința a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia cei peste 30 de participanți-studenți, consilieri locali sau profesori universitari, au avut ocazia să interacționeze direct cu invitații, exprimând și argumentând părerile formate pe parcursul evenimentului. 

Filtre arhiva