Parlamentul Tinerilor – ediţia a VIII-a

15171200 1396092007068508 243759774845092039 nÎn perioada 25-27 noiembrie 2016, a avut loc ediția a VIII-a a "Parlamentului Tinerilor" - simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului României, desfăsurat pe grupuri politice, comisii parlamentare, precum și în plen.

Prin acest proiect, Asociația Pro Democrația, Parlamentul României - Camera Deputaților și Fundația Hanns Seidel - România și-au propus, și în 2016, să ofere tinerilor posibilitatea înțelegerii importanței, rolului și funcțiilor Parlamentului în cadrul celorlalte instituții democratice, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice parlamentare, dar și viziuni practice asupra activității parlamentare reale.

În acest sens, tinerii participanți, liceeni (majori) și studenți cu vârsta de cel mult 26 de ani, au dezbătut, timp de trei zile, propriile inițiative legislative, conform Comisiilor Parlamentare ale Camerei Deputaților stabilite de organizatori:
 • Comisia pentru sănătate și familie;
 • Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță natională;
 • Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului;
 • Comisia pentru mediu și echilibru ecologic.

Poptelecan Ionut Photography 374 of 871Rolul "Parlamentului Tinerilor" de anul acesta, "de a înțelege procesul legislativ în vederea participării la vot în cunostintă de cauză", a fost dublat de apropierea alegerilor parlamentare din 11 decembrie, după cum a explicat, pentru EVZ, doamna Iuliana Iliescu - managerul de programe al APD. “Dar și asta e o legătură foarte bună, faptul că proiectul are loc înainte de alegeri, că tinerii care participă acum pentru prima dată înțeleg mai bine care este rolul și cum se desfăsoară un process legislativ, ca, atunci când vor merge să voteze, să o facă în cunostintă de cauză, să-și dea seama cât de important este Parlamentul pentru tară. Și să-i monitorizeze după!", a completat Iuliana Iliescu.

O veste bună pentru participanții ediției a VIII-a este că proiectele lor de lege, aprobate în unanimitate în plenul Parlamentului Tinerilor, vor trece printr-o analiză juridică și, ulterior, vor fi înaintate politicienilor (care vor forma viitorul Legislativ din 11 decembrie) spre adoptare. Legea privind adăugarea grupei sangvine și a Rh-ului în cartea de identitate este numai una dintre propunerile care vor fi înainte politicienilor din comisiile de specialitate în acest an.

Poptelecan Ionut Photography 377 of 871Cât despre "Vocea Tinerilor Parlamentari", aceasta a urmărit îndeaproape, și în 2016, întregul parcurs parlamentar, oferind, ca orice editorial de calitate, mărturii și opinii fundamentate pe argumentele fiecărei structuri politice. Toate acestea pot fi consultate descărcând documentele de mai jos. 

Filtre arhiva