Raport: Cât de oportună este introducerea votului prin internet în România? Practici internaționale explicate în context românesc

Raport vot internet final prima paginaAlegerile libere, corecte și competitive sunt o condiție necesară pentru orice democrație solidă. Acest element poate fi privit din două perspective: cea a procesului în sine și cea a percepției alegătorilor. În România, procesele electorale de după 1990 s-au confundat cu probleme de organizare de natură să știrbească încrederea cetățenilor în integritatea procesului, ceea ce a contribuit la scăderea încrederii în alte instituții fundamentale ale democrației precum Parlamentul, partidele politice sau Guvernul.

Problemele au evoluat în timp, în funcție de contextul sociopolitic din România. În prima decadă postcomunistă se vorbea foarte des despre fraudarea alegerilor. După anul 2000 s-a conturat și a început să se manifeste problema votului în diaspora, odată cu creșterea numărului românilor de peste hotare. Concomitent, prezența la vot a scăzut constant, acest element ridicând deseori dicutii legate de legitimitatea celor aleși. 

În prezent, putem grupa problemele legate de procesele electorale în trei mari categorii:  
-Accesul la procesul electoral - cu precădere pentru românii de peste hotare, dar și la nivel intern;
-Lipsa de încredere a alegătorilor în procesele electorale;
-Participarea scăzută la vot.

Procedurile alternative de vot - îndeosebi votul prin corespondență și votul electronic la distanță (prin internet) - sunt menționate deseori ca soluții pentru toate cele trei categorii de probleme. Tocmai de aceea, raportul "Cât de oportună este introducerea votului prin internet în România? Practici internaționale explicate în context românesc", elaborat de CSD (Centrul pentru Studiul Democrației), cu susținerea Fundației Hanns Seidel - România, analizează votul prin internet din perspectiva celor trei probleme identificate, prezentând modul în care această metodă este utilizată în alte state. Totodată, lucrarea oferă informații privind procedurile de implementare și costurile aferente, precum și despre particularitățile contextului românesc. La finalul raportului, în urma cercetării efectuate, sunt prezentate și câteva recomandări privind implementarea acestei proceduri în România.

Lucrarea completă poate fi descărcată de pe hss.ro accesând secțiunea "Media" sau, direct, de aici.  
 
 
 
 

Filtre arhiva